30 tips om betere reisfoto’s te maken met je smartphone

Een mooie reisfoto zal voor de rest van je leven bij je blijven. Op je laptop, op je bureau of zelfs aan de muur, als een interieur element. Zelfs als je geen professionele fotograaf bent, kun je schitterende hoge resolutie foto’s maken met je telefoon. Smartphones zijn veel makkelijker om mee te nemen dan een professionele camera. De kwaliteit van dit soort foto’s is continue aan het verbeteren. Maar hoe maak je van een high definition foto een geweldige foto? In dit artikel geven we je ultieme tips om betere reisfoto’s te maken met je smartphone.

Compositie

Maak foto’s met mensen

 • Zorg voor een menselijk element in landschappen, zoals bijvoorbeel een persoon op zijn of haar erf.
 • Het maakt foto’s persoonlijker, meer memorabel en het geeft een gevoel van schaal en plaats.
 • Plaats bekende elementen in de achtergrond (de Eifeltoren is een duidelijk voorbeeld) en laat zien hoe de lokale mensen leven in deze omgeving.
 • Voor portretten schiet je het best op oogniveau of het onderwerp van onder. Probeer het neerkijken op mensen te voorkomen.

Speel met reflecties en symmetrie

 • Symmetrie brengt esthetische balans en proportie in de fotografie. Wanneer dit corrct gebruikt wordt, kunnen fenomenale reisfoto’s geschoten worden.
 • Ga op zoek naar reflectie omdat dit zeer vaak een geweldige basis is voor een schitterende foto. Een spiegel, een meer of een raam kunnen je helpen om een uniek plaatje te schieten.

Vergeet selfies

 Selfies zijn niet cool meer. Het is veel cooler om een professionele fotograaf mee te nemen op reis! Maar aangezien dat niet realistisch is voor iedereen, kun je altijd je reisgenoot vragen een foto te nemen. De kwaliteit mag dan wellicht minder zijn, het is in ieder geval beter dan een selfie!

Gebruik de regel van derden

regel van derden
Dit is een van de kernregels van fotografie: verdeel het plaatje in derden (zodat je uiteindelijk 9 gelijke vlakken krijgt) en plaats je onderwerp op een van de lijnen. Een specifieke functie om je hierbij te helpen zit in praktisch elke camera app.
Dit is hoe je de aandacht op het onderwerp houdt en zal je compositie verbeteren. Het klinkt misschien vreemd, maar het werkt!

Grijp het perfecte moment

grijp het moment

Het is cruciaal om aan je camera te denken als iets geweldigs gebeurt. Als je geluk hebt en je je hoofd erbij houdt, heb je de perfecte foto.

Dit is ook waarom een smartphone zo’n handig ding is. Je hoeft niet op pad te gaan met tassen vol camera’s en attributen. Haal ‘m uit je broekzak en schiet!

Gebruik de ‘burst modus’ voor het perfecte moment in motie. Dit neemt 10 frames (of meer) per seconde, zodat je altijd later de beste kunt selecteren.

Houd je lens schoon

We hebben zo’n vermoeden dat je smartphone niet altijd in de meest schone steriele omgevingen bewaard wordt. Dus haal even een doekje langs je lens voor je die foto schiet die je wereld beroemd maakt. Niemand zal je anders geloven als slechts vertelt dat je een UFO gezien hebt.

Focus & Licht

 • Zoek een brandpunt in plaats van zomaar een stuk zee; een patroon in het zand, voetafdrukken, water over stenen.
 • Gebruik lijnen in je compositie. Deze moeten naar je brandpunt leiden.
 • Focus op de voorgrond, zelfs als de ‘backdrop’ hetgeen is je wilt fotograferen. Het geeft meer karakter en diepte in de foto.
 • Klik op je onderwerp. De meeste apps stellen dan scherp op dat punt en stellen de belichting automatisch in (dit is erg handing bij zonsopkomst en -ondergang)

Gebruik nooit de flash

Niet alleen verandert een flash lieve oude vrouwtjes in de meest verschrikkelijk monsters in donkere musea, maar het verpest altijd de kwaliteit van je foto.
Geloof ons. Zo niet, probeer een paar flash foto’s te maken en laat ze zien aan professionele vrienden, lees blogs en tijdschriften en gebruik daarna geen flash. Echt niet doen. Geen flash!

Beweeg niet

Houd je foto scherp met deze simple trucjes:
 • Houd je smartphone met beide handen vast.
 • Leun tegen een vast object of zet de telefoon op een vlakke ondergrond.
 • Schiet de foto met de volume knop in plaats van door op het scherm te klikken.
 • Gebruik de zelfonstpanner

Zon wint altijd

“Voor geweldige landschappen moet je vroeg opstaan of heel laat naar bed” luidt het gezegde. De mooiste foto’s maak je immers met een zonsopkomst of -ondergang.
Schiet vroeg in de ochtend of ‘s avonds laat mooie foto’s als de zon net op komt en je plaatje meer impact geeft met langere schaduwen en zachter licht. Tevens zul je minder mensen in de buurt hebben die je foto kunnen verpesten!
Maak silhouetten met de zonsondergang. Probeer wolken te fotograferen en probeer wat interessante patronen en unieke objecten te vinden.
zonsopkomst

Gebruik fotografie apps

Fotografie apps kunnen helpen om een simpele foto cool te laten lijken.  Dit soort apps bieden vaak net iets meer opties. Gebruik Instagram niet, omdat die doorgaans een lagere definition biedt dan een built-in foto app.

Edit

“Crop it. Don’t zoom it.”

De zoom functie van smartphones zijn helaas niet al te best en als je het dan gebruikt, neemt de kwaliteit van de foto drastisch af. Naderhand bijsnijden behoudt de hoge kwaliteit die de smartphones tegenwoordig aankunnen.

Voeg geen nep-blur toe

Scherptediepte is moeilijk om met een smartphone te repliceren. Het is niet makkelijk om een vage achtergrond te krijgen, met een scherp object ervoor. Echter door dit effect later toetevoegen met een computer of app maakt het meestal niet beter!
Appd voegen de vervaging algeheel door zodat de overgang van scherp naar vaag onnatuurlijk verloopt.

Instagram

Instagram is een van de populairste methoden om foto’s te editten en te delen. Echter zijn hier ook wel tips voor te vinden:

 • Deel niet alles, deel het beste werk.
 • Edit foto’s slechts licht op een manier welke bijdraagt en geen afbreuk doet aan het origineel.
 • Alhoewel Instagram vele filters heeft, realiseer je dat een filter geen slechte foto goed maakt.
 • De #nofilter tag levert de meeste likes op.

Conclusies

Je smartphone kan een geweldige oplossing bieden om je mooie herinneringen van reizen over de wereld vast te houden.

Spaar momenten, niet dingen.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *